Nieuw zwembad

De Wisselslag

Wisselslag Blerick

Venlo presenteert nieuw zwembadontwerp

Het nieuwbouwproject van zwembad de Wisselslag gaat echt van start. De gunning is 11 januari definitief geworden. Dit betekent dat architectenbureau Slangen + Koenis uit IJsselstein hun ontwerpvisie verder gaan uitwerken naar een gebouwontwerp. De oplevering van het nieuwe zwembad aan de Drie Decembersingel staat gepland voor eind 2024.

Inpassing in bestaand groen

Het nieuwe gebouw wordt volledig duurzaam gerealiseerd: gasloos, met herbruikbare/afbreekbare materialen en groene daken voor meer biodiversiteit en waterbuffering. Ook uit het ontwerp blijkt veel aandacht voor het groen. Er wordt niet gekozen voor één groot gebouw, maar juist voor een mooie inpassing in het bestaande groen. De vormgeving is gericht op maximaal behoud van de waardevolle bomen in het gebied. Door te werken met gekoppelde gebouwblokken ontstaat er een spannende verbinding tussen binnen en buiten. De natuur komt soms zelfs letterlijk het gebouw binnen.

Planning

Nu de architectengunning is afgerond en het voorontwerp klaarligt, start de fase naar het definitieve gebouwontwerp.  In de vorm van klankbordgroepen worden bij deze doorontwikkeling de verenigingen, gebruikers, omwonenden en andere belangrijke partijen (zoals Stichting Buitenbad) steeds betrokken.

De verwachting is dat medio 2023 de schop de grond in kan, zodat eind 2024 de eerste zwemmers een verfrissende duik kunnen nemen in deze prachtige nieuwe zwemomgeving.

Gebouw in het groen

Het alzijdige gebouw gaat mooi op in de groene en boomrijke locatie. Door de grote glaspuien die tot aan de dakrand lopen is er maximale transparantie en relatie met de omgeving vanuit het zwembad. De variërende volumes en doorlopende dakrand zorgen voor een vriendelijk gebouw met een menselijke maat.

Gebouw en entreeplein
Gebouw en entreeplein

Het gebouw opent zich optimaal richting het groene entreeplein. De bezoekers worden welkom geheten door de transparante gevels en het luifel bij de entree. Het parkeerterrein is overzichtelijk en heeft een groen karakter.

Impressie entree
Impressie entree

De zachte en natuurlijke materialisatie zorgt voor een aangenaam tijdloos gebouw. Door extra functies toe te voegen, het gebied te openen met een nieuwe padenstructuur en het plein maximaal te vergroenen wordt de voormalige ligweide een waardevolle openbare plek voor de buurt.

Wisselslag nieuwbouw - Ruimte voor bomen
Ruimte voor bomen

Uit respect voor bestaande volgroeide bomen plooit het gebouw zich er omheen. Het karkater van het gebied wordt daarmee behouden en wordt zelfs voor gebruikers beleefbaar gemaakt.

Wisselslag Blerick - Warme entree met zicht op sport
Warme entree met zicht op sport

Bezoekers hebben direct bij binnenkomst zicht op het 25 meter bad en een doorkijk naar de andere baden. De entreebalie en bar zijn te koppelen en vanuit dit centrale punt hebben de medewerkers optimaal zicht op alle bezoekers

Wisselslag Blerick - Therapie- en multifunctioneel bad
Therapie- en multifunctioneel bad

Tussen de baden zorgen hoge puien voor maximale transparantie. Hierdoor is een doorzicht door het hele complex mogelijk. De lichte verdraaiingen tussen de bouwvolumes zorgen voor een ontspannen sfeer en aangename binnenruimtes. De warme en natuurlijke materialen en open gevels, met zicht op groen, zorgen voor een aangenaam interieur.

Wisselslag Blerick - Whirpool
Whirpool

De whirlpool ligt onder een daklicht als beeldbepalend element tussen het multifunctioneel bad en het therapiebad.